HABERLERİMİZ

BAŞLIK BAŞLIK BAŞLIK BAŞLIK BAŞLIK

6 Mart 2014 Perşembe

CEZAEVİNDEN EL SANATLARINA

CEZAEVİNDEN EL SANATLARI MERKEZİNE…
Denizli’nin Buldan ilçesinde eski hükümet konağı ve kapanan Buldan Kapalı Cezaevi’nin yerine 2010 Mart ayında açılan Buldan El Sanatları ve Kültür Merkezi (BELKÜM) gelen misafirlerin yoğun ilgisini çekiyor.
Denizli’nin Buldan ilçesinde Buldan Belediyesinin çalışmaları doğrultusunda, 6 yıl önce kapatılan eski Kapalı Cezaevi ve eski hükümet konağı restore edilerek hizmete açıldı. Daha önceleri hükümet konağı ve Kapalı Cezaevi işlevi gören yapı zaman içinde çeşitli değişikliklere uğradı. Yeni hükümet konağının yapılmasıyla boşalan eski hükümet binası, yıllar içinde de kullanılmaya devam edildi. Sırasıyla polis karakolu, kütüphane, MHP ilçe lokali, kara avcıları kulübü gibi kurumlara ev sahipliği yapan bina en son Tekel deposu olarak kullanıldı. Cezaevi ise 1998 yılında Buldan’dan kaldırıldı.

Cezaevinin zamanla şehir içinde kaldığını ve insanların buradan gelip geçerken ürperdiğini ve korktuğunu belirten BELKÜM’ün müdürü ve ustası Hasan KÖMÜRCÜOĞLU;”Buldan’da kişi sayısı çok azdı bilhassa yüz kızartıcı suç zamanında çok azdı, ama günümüz için bunları söylemek biraz zor”.ifadelerini kullandı.
Eski hükümet Konağı ve cezaevinin zaman içinde içkici alkoliklerin ve berduşların uğrak mekanı olduğuna dikkat çeken Hasan KÖMÜRCÜOĞLU;”Şu anki Belediye Başkanımız Mustafa Niyazi ŞEVİK bu konuya bizzat el attı beni bizzat arayarak işe aldı buranın yetkili sorumlusu yaptı. Burasının atıl ve pis bir yer olmasını engelledi ve Buldan’a yeni bir el sanatları merkezi açarak ilçeye yeni bir vizyon kazandırdı, yıkılıp yok olacağına kültürel dokuya sahip çıkıldı”.şeklinde konuştu.                                                                                                                     Hasan KÖMÜRCÜOĞLU
İlk Açıldığında Bomboştu
BELKÜM’ün resmi olarak açılışının yapılmadığının ve bunun büyük bir eksiklik olduğunun altını çizen KÖMÜRCÜOĞLU;”Ben buraya geldiğimde içeride hiçbir şey yoktu, burası bomboştu ilk olarak eski bir el dokuması kara tezgah tamir ederek işe başladım “dedi. El sanatları merkezindeki bütün makineleri kendi çabalarıyla bulup tamir ettiğine dikkat çeken KÖMÜRCÜOĞLU;”Ben buradaki bütün makine ve malzemeleri sağdan soldan buldum topladım. Buldanlı Buldan sevdalısıdır, insanlar eski eşyalarını, kullanmadıkları tezgahları, tabloları, sandıkları, eski Buldan işlemelerini depolarda tutmak yerine bize verip sergilensin istediler. İçerideki hiçbir şeye ne ben nede belediye tek kuruş vermedik”.diye konuştu.
Bende Burada Hapis Yattım
12 Eylül 1980 ihtilalinde fikir ve düşünce suçlusu olarak toplamda 32 ay Buldan Kapalı Cezaevinde 7 ay , çeşitli siyasi olaylara katıldığı gerekçesiyle hapis yattığını dile getiren Hasan KÖMÜRCÜOĞLU;” Burada ilk çalışmaya başladığımda içimde çok tuhaf tarif edilmesi güç hislere kapıldım, sanki gardiyan “sayım var” der gibi” “Hasan KÖMÜRCÜOĞLU ziyaretçin var” diyecekmiş gibi hep kulağımda çınlamıştır” ifadesini kullandı.
Buldan’ımız İçin En Gerekli Şey Restorasyonlardır
Buldan için en önemli şeyin restorasyonlar olduğunu savunan ve halen iki konağın yapım aşamasında olduğunu hatırlatan KÖMÜRCÜOĞLU;”Buldan’a bu restorasyonlar şart Buldan tekstilin başkentidir ama bir köşede kalmış vaziyette bu işlerde tanıtım çok önemli” şeklinde konuştu.

Ziyarete gelen turistler BELKÜM’ün eski ceza evi olduğunu duyduklarında şaşkınlıkla karşıladıklarını , ürperdiklerini değişik duygular içerisinde gezdiklerini açıklayan KÖMÜRCÜOĞLU;” Buraya gelen turistler el tezgahında dokuduğumuz ürünleri çok beğeniyorlar,büyük bir ilgiyle izliyorlar,ayrıca hükümet konağı bölümündeki fotoğraf sergimizi de keyifle geziyorlar, herkesten çok olumlu tepkiler alıyoruz” diye konuştu.
Gelen turistlere Buldan’ın dokumacılık tarihinden de bahsettiklerinin de altına çizen KÖMÜRCÜOĞLU; Onlara Genç Osman’ın gömleğinin, Barbaros’un şalının, Yavuz Sultan Selim’in kızının gelinliğinin, Truva filmindeki kostümlerin kumaşlarının Buldan’dan yapıldığını anlatıyoruz ve bizi şaşkınlıkla dinliyorlar” ifadelerini kullandı.
BELKÜM’de ürün satışı yapmadıklarını belirten KÖMÜRCÜOĞLU ;”Buldan’da yapılan ürünlerin bire bir tanıtımını yani Buldan dokuması nasıl yapılır onu gösteriyoruz “ diyerek sözlerini şöyle noktaladı “El sanatları merkezimizde Buldan’ın dokumacılıkta kullanılan ilk yıllardaki insan gücüyle çalışan makineler ve bu makinelerden üretilen ürünlerin, ilk dokuma sanatının yapım şekillerini ve dokumanın zaman içindeki değişim süreçlerini burada görebilirsiniz”. 
 DENİZ TOKAT  
     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder